Turno smučanje na avstrijskem Koroškem - zima v bližnjih "knedlih" Nockberge ~ Outside, na zunanji strani
Outside, na zunanji strani Outside, na zunanji strani: Turno smučanje na avstrijskem Koroškem - zima v bližnjih "knedlih" Nockberge

14. nov. 2007

Turno smučanje na avstrijskem Koroškem - zima v bližnjih "knedlih" Nockberge

Zima je nevarno blizu. Ne samo na severni strani Alp, tudi preko grebena Tur je malo posnežilo. Na severnem Koroškem, v Turah je zapadlo tudi preko metra snega, vendar ne povsod. Največ v tipičnih "Stau" legah, kar je nekako kot pri nas na Matajurju, Kaninu,...pač kjer pride do močnejših padavin zaradi dviganja zraka. Zaradi zelo močnih vetrov pa je tokrat snežilo tudi južneje, skoraj do Celovca. Tako je tudi v gorah Nockberge, o njih kaj več kdaj drugič, zapadlo od 30 pa vse do 70 cm novega snega. Vendar so južna obrobja skupine precej manj zasnežena kot bolj severni deli, kar je tudi sicer dejstvo. Na Falkertu je tako možno smučati, prave razmere pa so nad cesto Nockalmstrasse in okrog prelaza Turracher hoehe. Uradno je snega sedaj od 50 do 100 cm, kar drži, gre pa odlično in trdo podlago, čaz pa pršič, ki pa ga je veter deloma preobrazil v zahrbtne klože.

Na prelazu - cca. 1760 m

Rinsennock z vzhoda

In kam na Slovencem (predvesm časovno in stroškovno) prijazno smuko?
Zagotovo je trenutno Turracher Hoehe najboljša izbira. Na smučišču pospešeno urejajo proge, kar morebiti nakazuje zagon žičnic za konec tedna, kar bo zelo poslabšalo vtis. Celca okrog prog je še veliko, možne so mnoge variante. Priporočam vzpon na Rinsennock (če bo obratovala šestsedežnica lahko tudi z njo za nekaj evrov) in kakšen variantni spust ter vzpon nazaj na smer prvotnega spusta in tako do izhodišča. Trajanje ture po vaši izbiri. Na katero stran iti, pa prepuščam vaši domišliji. Iz slik se da prepoznati moj izbor. In ga ne obžalujem.

Običajno se v tem času lepo smuča tudi iz St. Oswalda nad Badkleinkirchaimom v smeri Brunnachalma in naprej proti...

Ko bodo pa dokončno zagnali žičnice, pa se ponujajo (tudi že sedaj so razmere odlične) skriti kotički v osrčju Nockijev, kar pa naj še ostane mala skrivnost.

V kolikor si ne kupite zemljevida narodnega parka Nockberge, kar sicer močno priporočam, če s turno smuko mislite resno in vam ni odveč narediti nekaj kilometrov (iz Tržiča je večina izhodišč oddaljena okrog 100 km), dobite zemljevide na spletu: http://www.austrianmap.at/ in http://www.verwaltung.ktn.gv.at/19948_DE.


Vse fotografije so sveže in kažejo dejansko stanje.















1 komentarjev:

Anonimni pravi ...
25. november 2007 ob 16:43  

ubo, ubo


Spletno gostovanje

Arhiv spletnega dnevnika

Enaa nakupi

Picasa Foto Album

World Sun Map

14-dnevna napoved

Radarska slika padavin

Vinko surprise

Google oglasi