Snežne razmere - v Avstriji razglašen Powder alarm ~ Outside, na zunanji strani
Outside, na zunanji strani Outside, na zunanji strani: Snežne razmere - v Avstriji razglašen Powder alarm

8. nov. 2007

Snežne razmere - v Avstriji razglašen Powder alarm

Ponavlja se klasična zgodba. Vedno, ko se pozimi (ter jeseni in pomladi) vzpostavi severni zračni tok, smo na južni strani Alp resnično na sončni strani. Prav neverjetno je, kako Alpe zaustavijo slabo vreme. Še huje pa je, da se padavine na poti proti jugu okrepijo že na Hrvaškem.


Ob takšni situaciji na severno strani Alp zaradi dviganja zračnih mas in posledično kondenzacije, po gorah zapadejo ogromne količine snega in tudi tokrat se napoveduje do 150 cm novega snega. Za smučarje po celcu to pomeni, saj smučišča od Arlberga (tudi v Švici) pa do skrajnega vzhodnega dela Alp nad Dunajem ponujajo globok sneg. Zelo izrazito takšno območje, z veliko padavinami, sta območji Oberoestereich in Obersteiermark, kjer na primer na Loserju v čudoviti pokrajini Ausserland, na višini pod 200o metrov v povprečju zabeležijo več kot 5 metrov novega snega na zimo.

Zaradi severnega zračnega toka je zrak običajno tudi precej hladnejši, kot pri našem jugozahodniku, ki nam prinaša obilne padavine. Zato je tudi snega v povprečju precej več, kot na južni strani Alp. Moji favoriti v tem delu so Obertauern na Solnograškem Ausserland s Tauplitzem, freeride področje Dachstein - Kripenstein, Nizke Ture ter narodni park Geseuse.


Vremenski model napoveduje tipični severni tok padavin. Modro je dež, vijolično pa sneg.



0 komentarjev:


Spletno gostovanje

Arhiv spletnega dnevnika

Enaa nakupi

Picasa Foto Album

World Sun Map

14-dnevna napoved

Radarska slika padavin

Vinko surprise

Google oglasi