SOFT SHELL – mehka lupina za več udobja ~ Outside, na zunanji strani
Outside, na zunanji strani Outside, na zunanji strani: SOFT SHELL – mehka lupina za več udobja

20. maj 2007

SOFT SHELL – mehka lupina za več udobja

Pričujoč zapis je nastal za objavo med nasveti v Outdoor Spletni Trgovini http://www.promontana.si/.
Tam je objavljenih še več podobnih besedil. Vabljeni k prebiranju.



SOFT SHELL – mehka lupina za več udobja

Da bi med telesno aktivnostjo ostali ogreti in suhi, se mora telesna vlaga odvajati stran od telesa. V nasprotnem primeru vlaga ohlaja telo. Izvor vlage sta lahko potenje ali padavine. Razvoj tehničnih »outdoor« oblačil se je najprej skoncentriral na mokroto od zunaj, kar pa je povzročilo neprepuščanje v obe smeri. Sledile so paroprepustne membrane, ki skozi izredno majhne luknjice navzven prepuščajo paro, medtem ko voda v obratno smer ne prodre. Tehnologija obljublja veliko, vendar ima pomanjkljivosti. Paroprepustnost je omejena, za optimalno delovanje pa je potrebna temperaturna razlika. V hladnem okolju sistem še nekako deluje, ko pa je toplo in vlažno, pa se zalomi. Vendar gre razvoj naprej. Trenutno najboljši materiali so e-Vent, Conduit in Gore-Tex XCR.

Klasični, večplastni način »outdoor« oblačenja (čebulni princip) je zamišljen kot zaščita pred vremenskimi vplivi. Zagotavlja sicer odlično nepremočljivost vendar omejeno paroprepustnost. Dandanes so mnogi »outdoor« navdušenci prišli do spoznanja, da slabo vreme pravzaprav ni glavni razlog za zmanjšano udobje med aktivnostmi na prostem. Nasprotno, bolj okorna zunanja oblačila uporabnika omejujejo pri gibanju. To spoznanje je prineslo razvoj Soft Shell oblačil, ki osvajajo uporabnike. Edinstvena brezmembranska tehnologija nadomesti »čebulni princip« v 80%-90% vremenskih pogojev. Glavna prednost Soft-shell oblačil v primerjavi z vetrovkami, je precej večje udobje. Pogosto na otip povsem enakovredna »običajnim« oblačilom. Vendar, Soft-shell oblačila so zelo trpežna, vsestranska in uporabna ter popolnoma spreminjajo način oblačenja mnogih uporabnikov.


SOFT SHELL - osebna izkaznica

- soft shell nadomešča dve ali več plasti pri klasičnem načinu oblačenja (termično in zunanjo plast)
- je mehak na otip, ter pogosto raztegljiv
- ni 100% neprepusten za vodo, je pa močno vodoodbojen
- zaustavi veter (preprečuje ohlajanje zaradi vetra)
- paroprepusten (nič ne zadržuje vlage pri izparevanju)
- se hitro posuši s pomočjo toplote uporabnika
- greje tudi moker
- Soft-shell oblačila nudijo udobje in zaščito v zelo raznolikih vremenskih pogojih. Tako močno pripomorejo k redkejšim postankom in oblačenju/slačenju dodatne plasti oblačil.
- oblačila so trajnejša ker ni nepremočljive membrane, dovzetne na poškodbe


SOFT SHELL - mehka alternativa

Kot Soft-shell označujemo tehnično tkanino, ki nima nepremočljive membrane, je pa močno vodoodbojna in zaustavi veter ter prinaša skoraj 100% paroprepustnost (nič ne zadržuje vlage ob izparevanju). Gre za nasprotje Hard-shell nepremočljvim tkaninam, ki so sicer 100% nepremočljive, vendar slabše paroprepustne.

Osnovna ideja je, uporabnika ohranjati toplega in suhega z odvajanjem vlage stran od telesa in zaščiti pred vetrom. Soft Shell oblačila imajo zunanjo plast neprepustno za veter namesto nepremočljive. Ker je veter bistveno lažje zadržati, je tkanina manj gosta in zato bolj voljna (mehkejša). »Protivetrni lupini« sledita odvajalna in izolacijska plast.
Soft Shell tkanine nudijo termično zaščito, zaustavijo veter in rahle padavine ter so zelo paroprepustne. Tako Soft Shell oblačila odlično ščitijo v skoraj vseh vremenskih pogojih, z izjemo močnejših in trajnejših padavin.
Odlična paroprepustnost in raztegljivost tako prevladata nad 100% nepremočljivostjo.

Potreba po Soft Shell oblačilih se je najprej pojavila pri vrhunskih »outdoor« športnikih, kot alternativa bolj okornemu klasičnemu načinu oblačenja (perilo, termična in zunanja plast). Tako Soft-shell oblačila opravljajo delo večih plasti pri zelo različnih vremenskih pogojih.

Uporabniki so novo tehnologijo sprejeli z nasmehom. Mnogi navdušenci se namreč v zelo slabih vremenskih pogojih tako ali tako ne odločajo za aktivnosti na prostem.
Kot nadgradnja, pa v zelo slabem vremenu preko Soft Shell oblačila lahko enostavno oblečemo tanko in lahko vetrovko ali vetrne hlače.


GLAVNE PREDNOSTI

Paroprepustnost – kot rečeno, Soft Shell oblačila odlično »dihanjo«. Tako so lahko plezalci, alpinisti, gorniki, kolesarji in drugi uporabniki dalj časa aktivni, ne da bi pri tem bili popolnoma mokri zaradi znojenja.

Oblika, prilaganje – Soft Shell oblačila so običajno krajša, se bolje prilegajo in so bližje telesu ter so povečini raztegljiva. To prinaša večjo svobodo gibanja in nenazadnje so tudi bolj tiha.

Udobje/vsestranskost – klasični večplastni način je uporaben v zelo raznolikih pogojih, vendar to zahteva ustavljanje in oblačenje/slačenje plasti. To moti ritem, pozimi pa lahko med oblačenjem tudi zebe. Soft Shell oblačila nasprotno odlično »dihajo« in odvajajo vlago v zelo raznolikih pogojih, tako da zaustavljanje skoraj ni potrebno.


VRSTE SOFT SHELL OBLAČIL

Evolucija Soft-shell tkanin zagotovo še ni zaključena. Trenutno poznamo:

STRETCH WOVENS
- raztegljiva tkanina: iz nje so narejena najlažja Soft-shell oblačila. So vodoodbojna, zaustavijo veter, odlično dihajo ter idealna za bolj aerobne aktivnosti. Primer: Schoeller Dynamic.

LAMINATED STRETCH
- Laminirana raztegljiva tkanina: te še bolje ščitijo pred vremenskimi vplivi (povečana zaščita pred vetrom in vodoodbojnost). Vključujejo raztegljiv zunanji material, združen z notranjim flisom in vmesno paroprepustno membrano. Ta oblačila odlično služijo tudi v slabših vremenskih pogojih. Primer: Polartec Power Shield

ENCAPSULATION
- tkanina, zalita z ultra tanko polimerizirano oblogo. Trpežna in močno paroprepustna obloga je vlita med nitke tkanine. Na ta način obdelana tkanina ohranja vse lastnosti Soft-shella, hkrati pa trajno ohranja paroprepustnost, termično regulacijo in vodoodbojnost.


POGLED V PRIHODNOST

Na trgu je mnogo tkanin, ki jih lahko uvrstimo v Soft Shell kategorijo, skupno vsem pa so odlične lastnosti paroprepustnosti glede na težo. Verjetno najboljši je Gore N2S, razvit v sodelovanju z znamko Mountain Hardwear. Izgleda, da bo šel razvoj v tej smeri.

Kaj bo z »hard shell« oblačili?
Vetrovke, vetrne hlače,… postajajo vedno bolj zasilna oblačila. Razvoj bo pričakovano šel v nadaljnje zmanjševanje volumna in teže, tudi na račun popolne nepremočljivosti.


UŽIVAJ DALJ ČASA IN OSTANI SUH

Mnogim »outdoor« navdušencem se zdijo prednosti Soft Shell oblačil skoraj neverjetne.
Ena glavnih prednosti je, da smo lahko aktivni dalj časa in pri se pri tem počutimo bistveno bolj udobno kot pri klasičnemu načinu oblačenja.

Vsi smo že kdaj, ob uporabi vetrovke, doživeli popolno premočenost po urni aktivnosti na prostem. Zato je na mestu uporaba Soft Shell oblačil, ki odlično dihajo, so raztegljiva in regulirajo telesno temperaturo.
© Tomaž Kozamernik

1 komentarjev:

Anonimni pravi ...
10. junij 2014 ob 00:43  

Small chick sized waterers can be purchased at a feed store.
There must be tableaus that show key points of the story along a walking
path, in the same order in which they happened in the story.
To match with the sunshine and the sand on the beach, you may choose really
bright colors of your silk scarf.

Feel free to visit my web site hot chicks


Spletno gostovanje

Enaa nakupi

Picasa Foto Album

World Sun Map

14-dnevna napoved

Radarska slika padavin

Vinko surprise

Google oglasi