Windchill - hladni občutek prepiha ~ Outside, na zunanji strani
Outside, na zunanji strani Outside, na zunanji strani: Windchill - hladni občutek prepiha

28. maj 2007

Windchill - hladni občutek prepiha

Slika: GORE

WINDCHILL – hladni občutek prepiha

Veter je naravno gibanje zraka in ga v Sloveniji najbolj občutimo ob burji na obali in okolici ter v gorah. Vsi smo kdaj že doživeli občutek mraza, ki pa se ni ujemal z dejansko temperaturo zraka. Ta občutek nastane, ko je veter močnejši od približno 5 km/h in od nezaščitenih delov kože pospešeno odvaja plast toplote in s tem ohlaja dele telesa. Pojav, katerega razlagamo kot povečan občutek mraza kot seštevek temperature in hitrosti vetra imenujemo hladni občutek prepiha oziroma s tujko WINDCHILL.

Zakaj je smiselno imeti oblačila, ki ščitijo pred vetrom?
Ko veter prodre skozi oblačila, ki ne zaustavijo vetra, onemogoča nastanek toplotnega sloja zraka tik ob koži in s tem vzpostavitev idealne telesne mikroklime. Posledično hitro začutimo nelagodje, saj se telo hitro ohladi, kar je še dodatno moteče, ko smo potni. Temperaturo občutimo nižjo, kot je v resnici. Močnejši je veter, bolj nas zebe.

Zaščitimo se z uporabo primernih oblačil, ki ščitijo pred vetrom. To so lahko vetrovke, še bolje pa se obnesejo Windstopper in Soft-shell jakne, ki ob zaščiti tudi odlično dihajo ter dopuščajo svobodno gibanje.

Besedilo je nastalo za objavo med nasveti v outdoor spletni trgovini
Promontana.si
© Tomaž Kozamernik

0 komentarjev:


Spletno gostovanje

Enaa nakupi

Picasa Foto Album

World Sun Map

14-dnevna napoved

Radarska slika padavin

Vinko surprise

Google oglasi