Čiščenje in vzdrževanje šotorov ~ Outside, na zunanji strani
Outside, na zunanji strani Outside, na zunanji strani: Čiščenje in vzdrževanje šotorov

23. maj 2007

Čiščenje in vzdrževanje šotorov

VZDRŽEVANJE ŠOTOROV

V današnjem močno urbaniziranem okolju si mnogi med nami poleti radi privoščimo spanje v šotoru in si tako vsaj za nekaj dni obudimo nomadska občutja. Naj gre za bivakiranje, kampiranje ali pa bolj piknik izvedbo šotorjenja, osnovni pripomoček je šotor. Izbira šotorov je izredna, tako si vsak najde sebi zadostnega. Vsem skupna pa je potreba po pravilnem vzdrževanju in hranjenju. Le tako nam bo naš šotor tudi v prihodnje omogočal mirno spanje.

Vzdrževanje se sicer prične že pri postavljanju šotora. Zato preudarno izberimo tla, ki naj bodo kar se da brez ostrih robov, trnjev in čista. Pri postavljanju upoštevajmo navodila proizvajalca. Med uporabo šotora NE pometamo oz. pomivamo, saj tako lahko uničimo oblogo. Ob bolj grobi podlagi je priporočljivo uporabiti dodatno talno ponjavo.
Glavni del posla pa nas čaka po vrnitvi domov in ga nikakor ne smemo zapostaviti.

ČIŠČENJE ŠOTORA
Zelo priporočljivo, če ne nujno, je temeljito čiščenje šotora po vsaki uporabi.
Šotora nikoli ne čistimo z metlo oz. krtačo. Ob podiranju npr. v kampu šotor tako le pretresemo in po možnosti zapakiramo suhega.
Ko imamo možnost (po vrnitvi domov) oziroma čimprej, šotor razstavimo in ga očistimo z s hladno oz. toplo vodo in gobo (spužvo). Pri tem vodi lahko dodamo posebna čistila za šotore. Za čiščenje celotnega šotora lahko uporabimo tudi domačo kopalno kad. Nikoli ne uporabimo vroče vode, belila, pralnega praška ali gela ter odstranjevalcev madežev. Pri čiščenju ne pozabimo očistiti tudi zadrge, palice in kline. Opran šotor posušimo v senci z uporabo z delno postavitvijo. Običajno zadostujejo postavitev le nosilnih palic.
Nato šotor posušimo, pregledamo morebitne poškodbe in po potrebi popravimo. Zapakiramo ga rahlo
Za čiščenje šotora nikoli ne uporabimo pralni oz. pralno sušilni stroj.


HRAMBA
Šotor shranimo v hladen in suh prostor. Šotor naj bo zapakiran ohlapno, kar pa je ob majhnih originalnih vrečah težko, zato je morebiti bolje pri shrambi uporabiti kakšno večjo zračno vrečo ali zaboj. Če je možno raztegnemo tudi povezane palice.
Nikoli ne shranimo umazanega ali vlažnega šotora, saj nam plesen hitro uniči vodoodpornost šotora, povzroči neprijeten vonj ter trajno poškoduje tkanino. Posledica je prepuščanje vode v šotor. Popravilo v primeru plesni ni mogoče.
Predolgo hranjenje vlažnega šotora (nekaj dni) lahko povzroči hidrolizo, kar pomeni da voda prične topiti tkanino in njene premaze. Posledično postane tkanina mehka, lepljiva in se prične luščiti, kar prav tako nezadržno vodi v prepuščanje šotora. Pri takšnih poškodbah vam noben prodajalec ne prizna reklamacije.
Na šotor ob vlagi slabo delujejo tudi pesek in zemlja, pa tudi morski zrak in slana voda.

MANJŠA POPRAVILA
Manjša popravila lahko s posebno opremo (možen nakup kompletov za popravilo) opravimo sami. Za večje poškodbe pa je bolje, da to opravijo v specializiranih obratih.



© promontana.si, Tomaž Kozamernik

0 komentarjev:


Spletno gostovanje

Enaa nakupi

Picasa Foto Album

World Sun Map

14-dnevna napoved

Radarska slika padavin

Vinko surprise

Google oglasi