Via Alpina ~ Outside, na zunanji strani
Outside, na zunanji strani Outside, na zunanji strani: Via Alpina

24. sep. 2007

Via Alpina

Via Alpina oznaka na Zelenici

Via Alpina je planinska pot, ki preči Alpe od Trsta do Monaca. Pet različnih poti vodi skozi Slovenijo, Avstrijo, Italijo, Nemčijo, Liechtenstein, Švico, Francijo in Monaco.

Triglav

Projekt nosi okolijski naboj in ne prinaša nikakršnih novih posegov v okolje.

Nekateri so pot opravili naenkrat, za večino pa nam same poti ponujajo mnogi idej za izlete v gore, tako v Sloveniji kot v tujini.

Admont, Geseuse, Avstrija.
Fotografije: Tomaž Kozamernik

Nekaj podatkov:

Skupaj pet različnih poti z več kot 5000 km in 341 dnevnimi etapami.

Etape po deželah: Italija - 121; Avstrija 70; Švica 54; Francija 40; Nemčija 30; Slovenija 22; Liechstein 3; Monako 1.


Zemljevid: Via-Alpina

Besedilo iz uradne spletne strani Via-Alpina

"Via Alpina, kot prva uradna pohodna pot, ki med seboj povezuje osem alpskih držav (Italijo, Avstrijo, Švico, Francijo, Nemčijo, Slovenijo, Liechtenstein in Monako), je končno postala resničnost. Z markacijami je označenih 5000 kilometrov poti, na vsaki etapi pa obiskovalca pričakajo večjezične table s koristnimi informacijami. V obliki interaktivnih zemljevidov v različnih merilih nam nova spletna stran ponuja praktične informacije za vseh 341 pohodnih etap, v petih jezikih. Za vsak kraj, skozi katerega vodi posamezna etapa, so poleg tega navedeni koristni naslovi, kjer je mogoče pridobiti aktualne informacije o trenutnih pogojih na etapi ter o možnostih namestitve.

Via Alpina vabi, da prestopite mejo in se podate na pot odkrivanja naravne in kulturne dediščine alpskega sveta. Zahvaljujoč drugi finančni podpori Evropske unije (Evropskega sklada za regionalni razvoj) ter vsake posamezne alpske države v okviru Interreg IIIB programa za Območje Alp bodo v naslednjih treh letih vzpostavljena partnerstva s turističnimi agencijami, ponudniki prenočišč, gorskimi in planinskimi vodniki ter ponudniki organiziranih gorskih tur, kar bo pohodnikom zagotovilo predvsem ponudbo visoko kvalitetnih storitev."

Povezave:Via-Alpina, Wikipedia, v nemščini, West Alpen


Potopisni članek iz National Geographica.

Spodnji fotki sta iz članka. © National Geographic


0 komentarjev:


Spletno gostovanje

Enaa nakupi

Picasa Foto Album

World Sun Map

14-dnevna napoved

Radarska slika padavin

Vinko surprise

Google oglasi