Zelenica JE plazovita ~ Outside, na zunanji strani
Outside, na zunanji strani Outside, na zunanji strani: Zelenica JE plazovita

13. feb. 2010

Zelenica JE plazovita

Z vsem spoštovanjem do nove žrtve snežnega plazu v Sloveniji, a v resnici je bilo samo vprašanje kdaj. Lahko bi bil kdorkoli med nami. Vsi smo se že kdaj preveč (ob neprimernem času) vzpenjali po cesti. In pogledovali proti brazdam svežih plazov. Še najbolj pa po mojem to velja za voznika teptalca. Meni se zdi, da ta tvega najbolj brezglavo.

Pravzaprav smo po mojem skromnem mnenju nezgodo pričakovali že prejšnja leta. Vsi, ki se nam vsaj malo svita o nevarnostih snega, vemo, da se na Zelenici (pa verjetno tudi drugje) vsako zimo dogajajo hude kršitve vseh varnostnih pravil turnega smučanja (in gibanja v gorah). In ravno cesta je najbolj tvegan del ture na Zelenico. Namreč, ko se stene in strmine Begunjščice že obletijo, nad cesto še dolgo časa (dokler je tam kaj snega) pretijo plazovi. Zato me še toliko bolj čudi vsakoletno množično spuščanje iz Triangla direktno proti Vrtači.
Lansko leto sem se na Zelenici znašel v pobodnih razmerah, le da smučišče ni obratovalo in se je bilo enostavneje osredotočiti na dogajanje okrog sebe. Je pa bila objavljena stopnja nevarnosti nižja - 3.stopnje. Jaz sem se na cesti hitro obrnil, mnogi se takrat niso. In imeli srečo.
Nekaj slik dogajanja nad to nesrečno cesto iz lanske zime.

Pa ni tako le na Zelenici, tudi drugje je podobno. Poglejmo samo kako navdušeno mnogi turni smučarji opisujejo svoje dogodivščine na portalu Turni klub Gora. Če se že do stanja na terenu mnogi vedejo ignorantsko, pa je do zelo preprečljivih informacij enostavno priti preko spleta. Ostaja upanje, da se bo morebiti sedaj le kaj spremenilo. Čez našo severno mejo so turni smučarji bolj ozaveščeni. Sicer je žrtev neprimerno več, je pa več tudi turnih smučarjev. Mi smo se pred leti tudi zaradi plazov zavestno odločili, da bodo blaga pobočja v NP Nockberge naše glavno turnosmučarsko igrišče. Sicer tam srečujemo bolj starješe obiskovalce in prav prijetna družba so. Se pa gibljemo v območju manj tveganega (varnega v gorah pač ni). Tako ni dileme, ko moramo za smuko narediti 10x daljšo pot, kot če bi šli do Zelenice, ki pa ima v naših srcih posebno mesto, saj so vsem smučarsko navdušenim tržičanom to svete strmine.

Prvi korak bi bil prelet povzetka zelo priročne redukcijske motode 3x3 (po njej danes ljudi na tem delu Zelenice sploh ne bi bilo). Ter branje članka Dr. Tomazina v Poletu.
Update: poročilo GRS Tržič z iskanja ponesrečenca


Informacije o stanju snežne odeje dne 13.2.2010
ARSO - 4.stopnja
za Karavanke je najbolj verodostojna stran koroške lavinske službe
(najdemo tudi podatke vremenske postaje tik pod Trianglom - v živo!)
4. stopnja

0 komentarjev:


Spletno gostovanje

Enaa nakupi

Picasa Foto Album

World Sun Map

14-dnevna napoved

Radarska slika padavin

Vinko surprise

Google oglasi