High Ropes Courses v Sloveniji ~ Outside, na zunanji strani
Outside, na zunanji strani Outside, na zunanji strani: High Ropes Courses v Sloveniji

7. jun. 2007

High Ropes Courses v Sloveniji

V Sloveniji je podjetje Koren Sports leta 2000 postavilo prvi High Ropes Courses oz. pri nas Adrenalinski park. Ker gre še vedno za precejšnje nepoznavanje, podajam nekaj dejstev.


KAJ JE HIGH ROPES COURSES?

High Ropes Courses (HRC) je objekt, kjer se udeleženec brez sestopanja na tla giblje med točkama A in B. Pot vodi preko brvi, mostov, prečk, ki predstavljajo različne miselne in psihološke težave. Konstrukcijo povečini tvorijo vrvi, od tod tudi ime Ropes Courses – vrvna proga, pot…
S tehničnega vidika HRC predstavlja poligon, ki je sestavljen iz različnih nalog, ki jih je možno premagovati individualno ali skupinsko. HRC-je Koren sportsa postavlja nemško podjetje Fazsinatour, ki slovi kot eno najboljših, in jih tudi redno pregleduje in vzdržuje.

Začetke HRC lahko zasledimo v daljnem 1875, in ime HRC (v ZDA tudi Challenge Course) se uporablja vse odkar jih je Outward Bound pričel uporabljati za zabavo svojih gostov v začetku prejšnega stoletja.



Številne prednosti, ki jih ponuja HRC program, temeljijo na principu izkustvenega in dejavnega učenja, kjer vsak posameznik in ekipa rešujeta naloge na sebi najprimernejši način, po načelu samostojne izbire nivoja zahtevnosti (»Challenge by Choice«). Gre za postopno premagovanje psiholoških ovir in vzpostavitev ustrezne skupinske dinamike, kar vodi do spoznanja, da je vsak cilj dosegljiv (V slogi je moč!). Učenje v naravi pa prinaša tudi številne prednosti predvsem v smislu boljšega dojemanja informacij in neposrednega vplivanja na človekovo zavest.


Udeležba na ti. visokih elementih je zelo varna, pravzaprav gre za eno najbolj varnih aktivnosti na prostem. Ker dogajanje poteka na zato pripravljenjem poligonu in pod budnim očesom odlično usposobljenih inštrukrorjev z mednarodno potrjeno licenco, je seveda možnost poškodbe minimalna.


Zadnje usposabljanje novih inštrukotrjev je potekalo v aprilu in maju 2007. Istočasno se je postavil tudi nov HRC v Tuheljiskih toplicah na Hrvaškem, ki je prav tako v lasti podjetja Koren sports. Izobraževanje je bilo zelo uspešno.


Vse fotografije so nastale med zadnjim izobraževanjem.

Več fotografij na Picasa web albums









































0 komentarjev:


Spletno gostovanje

Enaa nakupi

Picasa Foto Album

World Sun Map

14-dnevna napoved

Radarska slika padavin

Vinko surprise

Google oglasi