VILLGRATENTAL – dolina, ustvarjena za turno smučanje ~ Outside, na zunanji strani
Outside, na zunanji strani Outside, na zunanji strani: VILLGRATENTAL – dolina, ustvarjena za turno smučanje

21. jan. 2008

VILLGRATENTAL – dolina, ustvarjena za turno smučanje

POPOLNI VODNIK - vse kar potrebujete vedeti za vaš naslednji turnosmučarski dopust

Villgratental - dolina, ustvarjena za turno smučanje
Radovednost, hrepenenje in iskanje vedno novih smuških pobočij, pa tudi pomanjkanje snega, mnoge turne smučarje s sončne strani Alp, popeljejo tudi preko meje. Že bližnji deli Alp v Avstriji so nadvse zanimivi.


Ko na jasen zimski dan stojimo na enem od Karavanških vrhov, nam turnim smučarjem uhaja pogled na sever in zahod. Razgled odkrije brezštevilne zasnežene vrhove, ki se zdijo kot ustvarjeni za turno smuko. Videz ne vara, že bližnje avstrijske dežele Koroška, Štajerska in Vzhodna Tirolska so pravi turnosmučarski raj. Razgiban gorski svet omogoča od enostavnih tur v narodnem parku Nockberge, pokrajinsko zelo lepih v Lienških Dolomitih, pa vse do zahtevne visokogorske smuke v višavjih Visokih Tur.

V Avstriji je turno smučanje zelo priljubljeno, saj beležijo preko 600.000 aktivnih navdušencev, pa se kljub temu dejstvu še vedno najde dolina, kjer ni kolon in kjer vedno lahko doživite samoto. Ta dolina je skrita na skrajnem jugozahodnem delu Visokih Tur, na pragu samih Dolomitov. In verjetno jo prav neposredna bližina Dolomitov ohranja prvinsko in nekoliko pozabljeno.


Dolina Villgratental je skriti gorski raj v bližini izvira Drave v zgornji dolini Pustertal pri Sillianu, ob sami avstrijsko-italijanski meji. Najprej ozka in gozdnata stranska dolina se pri zaselku Ausservilgraten razcepi na dolino Winklertal, ki je prav tako smučarsko zelo zanimiva, ter Villgratental v smeri severozahoda, ki pa se po nekaj kilometrih na nadmorski višini 1400 m močno razširi. Odpre se čudovit svet gora, ki se zdi kot iz drugega časa. Na sredini doline stoji idilična tirolska vasica Innervillgraten, prisojna pobočja nad vasico pa so poseljena vse do višine 1800 metrov.


Innervillgraten je odlično izhodišče za turne smuke. Izhodišča za ture so tako v sami vasi, kot tudi v bližnji okolici, do vseh pa vodijo tudi pozimi prevozne ceste. Najbolj znano izhodišče je planina Kalkstein, smuško zanimive pa so prav vse okoliške doline in planine.


Gore nad dolino Villgraten sodijo v skupino Deferegger Alpen in so del Visokih Tur. Ker niso del narodnega parka Hoehe Tauern so turistično manj priljubljene, ker pa ne pomeni, da tudi manj zanimive. Pokrajinsko razgibane gore v nasprotju z bližnjimi Dolomiti ne nudijo plezalskih užitkov, zato pa so pohodniško in kolesarsko zanimive poleti ter so pravi turnosmučarski raj pozimi. Iz visoko ležeče doline na višini 1400 metrov se preko številnih slikovitih planin hitro povzpnemo nad gozdno mejo, kjer resnično še vedno doživimo popoln gorski mir in samoto. Razgled na bližnje Dolomite, pa tudi velikane Visokih Tur, je nepozaben.

Najvišji vrhovi dosegajo višino skoraj 3000 m, najvišja pa je 2.962 m visoka Weisse Spitze. Večina vrhov dosega višino med 2600 m in 2800 m.


Dolina je dokumentirano poseljena vse od leta 1140. Za nas je zanimivo, da tu naletimo na najbolj zahodne kozolce. Menda so tu nekoč živeli tudi Slovani. Dolina je polna ličnih in starih tirolskih hiš, tistih z velikimi lesenimi balkoni. In po opravljeni turi je se je prav prijetno nastavljati soncu na takšnem balkonu. Hotelov in večjih gostišč je le za vzorec, skoraj vsaka domačija pa oddaja turistične sobe ali apartmaje. Značilen je visok standard namestitve in to za zelo ugodne cene. Tudi stik z domačini je pristen in vedno so zelo prijazni, njihovo življenje pa se zdi ustaljeno že stoletja.

Kar 70 % zimskih gostov predstavljajo turni smučarji, med njimi je največ Avstrijcev in Italijanov, nekaj je tudi Nemcev. Preostali zimski gostje so povečini tekači na smučeh, saj dolga zima omogoča dolgo tekaško sezono. Le pet kilometrov je oddaljeno tudi večje sodobno smučišče Sillian, ki pa je na drugi strani grebena in na življenje v dolini na vpliva. Smučišče je visokogorsko in omogoča offpiste in variantno smučanje, s spustom vse do vasi Innervillgraten.


DOSTOP

Do doline Villgratental najhitreje pridemo po dravski dolini, iz doline Pustertal pa se proti severu odcepi le nekaj kilometrov pred izvirom reke Drave. Iz Kranja je vasica Innervillgraten oddaljena natanko 215 km po tej cesti. Seveda pa lahko potujemo tudi po izredno lepi Ziljski dolini, kar nekoliko skrajša pot, vendar so ceste bolj zavite.
Izračun poti: http://www.si.map24.com/ - http://route2.tiscover.com/

NAMESTITEV

V dolini je le nekaj hotelov in gostišč, skoraj v vsaki hiši pa oddajajo turistične sobe ali apartmaje. Najlažje si ogledate ponudbo preko spleta, lahko pa si preko pri krajevnem turističnem uradu naročite tiskani katalog prenočitvenih možnosti, ki omogoča enostavno izbiranje in primerjanje ponudnikov. Skoraj zagotovo se vedno najde kakšna prosta soba. Cene so ugodne, gostitelji zelo prijazni. Ponekod ob nemščini govorijo tudi angleško in italijansko, lokalnega dialekta pa ni enostavno razumeti.
Spletne povezave: http://www.innervillgraten.info/ - http://www.hochpustertal.com/

VREME

Tako kot vsa Vzhodna Tirolska (Osttirol) ima tudi Villgrattental zelo specifično klimo. Pozimi je značilno zelo lepo vreme s kratkimi, vendar precej intenzivnimi padavinskimi obdobji. Meja sneženja je običajno precej nižje kot v slovenskih gorah. Snega zapade manj kot v nekaterih drugih delih vzhodnih Alp, vendar velika nadmorska višina in relativna nizka vlaga poskrbita za dolgo zimo, kjer tudi dolge tedne po sneženju še vedno naletimo na pršič. Zanimivo pa je, da je avstrijski rekord intenzitete sneženja zabeležen v Sillianu, ko je v 24 urah zapadlo kar 180 cm novega snega. Vremenske pogoje in višino snega lahko vedno preverimo na spletu, kjer je prost dostop do vremenske postaje in spletnih kamer.

Poleti je značilno ne prevroče vreme s pogostimi popoldanskimi nevihtami.


Spletne povezave:
Vreme & sneg: http://www.lawine.at/ - wetter.orf.at - alpenverein - wetter.at - freemeteoSnežne razmere na smučišču Sillian (merilna postaja)
Webcam: Innervillgraten - panoramablick - hochpustertal


INFO
V turističnih uradih v vasi, Sillianu in Lienzu prodajajo več odličnih zemljevidov in nekaj tiskanih vodnikov. Lokalni urad je izdal tudi lasten turnosmučarski vodnik.
Zimska panorama Pdf
Letna panorama Pdf
Odlična spletna predstavitev področja (slikovno in v besedilu)
Turistični portali: innervillgraten - hochpustertal - tiscover - Osttirol

VODNIKI & ZEMLJEVIDI
Spletni zemljevidi:
Posnetek iz zraka
zemljevid
tiris - zemljvidi
geoland zemljevidi

Spletni vodniki:
Skitouren in Osttirol
Hohcpustertal
Alpintouren
Riesner
Almenrausch
Styria-alpin


Enostavni vpogled na debelino snega


Besedilo: © Tomaž Kozamernik
Fotografije: © Tomaž Kozamernik, Turistični urad Innervillgraten, internet

0 komentarjev:


Spletno gostovanje

Arhiv spletnega dnevnika

Enaa nakupi

Picasa Foto Album

World Sun Map

14-dnevna napoved

Radarska slika padavin

Vinko surprise

Google oglasi