Lienz - Outdoor mesto ~ Outside, na zunanji strani
Outside, na zunanji strani Outside, na zunanji strani: Lienz - Outdoor mesto

3. sep. 2007

Lienz - Outdoor mesto



Če bi iskal mesto, ki mi v smislu aktivnega outdoor dopusta najbolj leži, je odgovor preprost - Lienz, Osttirol, Austria.

Mesto, ki ponuja neskončno možnosti aktivega preživljanja počitnic, tako poleti kot pozimi, je pravzaprav zelo blizu Sloveniji, nedaleč od izvira Drave. Iz Tržiča, po najkrajši poti, le okrog 165 km. Najkrajša pot vodi po čudoviti Ziljski dolini (Gailtal), preko enega od prelazov v dolino Drave in smo tam. Naslednja možnost pa gre po avtocesti mimo Špitala ob Dravi/Spittal a.d. Drau, izvoz Lienz/Grossglockner in ob Dravi do Lienza. Prva je pokrajinsko lepša.


Lienz leži v kotlini, ki je z vseh strani zaprta (le tok reke Drave se je prebil proti vzhodu). Tako se ob aktivnostih v bližnjih gorah in ob ter na rekah, ponuja tudi veliko lepih izletov po okolici. Od Dolomitov na Južnem Tirolskem, Visokih Tur na Koroškem in Vzhodnem Tirolskem. Do Grossglocknerja ni prav daleč.


Južno od mesta se mogočno dvigajo Lienzški dolomiti (Lienzer Dolomiten), katere lahko občudujemo kar iz terase kakšenga mestnega kafiča. Dvigajo se do 2000 višinskih metrov nad mestom, dosegajo pa malo čez 2700 nm višine. Tu najdemo veliko plezanja, ferrat, pa tudi pohodniške ture. Na severu Lienške kotline pa se takoj za zadnjimi ulicami mesta mogočno dvigajo Visoke ture, natančneje Schober gruppe. Tako niso daleč niti Grossglckner niti Grossvenediger ter osrčje narodnega parka Hoehe Tauern. To je svet granitnih tritisočakov, številnih jezer in slapov ter ledenikov.

Pozimi je Lienz odlično izhodišče za turno smučanje. Dolomiti ponujajo smučanje v po krnicah, obkroženih s skalnimi kulisami, v Turah, ki so manj strme, pa najdemo nešteto možnosti turnega smučanja vseh težavnosti. Ponudbo bogatijo tudi možnosti plezanja po zaledenelih slapovih, sankanja ter alpskega smučanja. Izbiramo med dvema smučiščema, eno se spusti prav do mesta.


Zaradi edinstvene lege ima Lienz kljub svoji visokogorski okolici in relativno visoki nadmorski višini (700 m) zelo ugodno klimo. Poleti se tako temperature čez dan pogosto dvignejo nad 30°C, zvečer pa se prijetno ohladi, popoldanske nevihte so pogostejše kot pri nas.
Pozimi celotna regija Osttirol slovi po obilici sonca. Značilna so kratkotrajna poslabšanja vremena, z močnimi padavinami in hitrim izboljšanjem. Med vsemi avstrijskimi regijami s smučišči, tu verjetno sonce sije najpogosteje. Snega je običajno malo manj kot drugje, avstrijski rekord dnevnih snežnih padavin pa je bližnji Sillian, kjer je pred leti v 24 urah zapadlo 180 cm novega snega.

Ker gre za mesto, je tudi kulturna in muzejska ponudba zadovoljiva.


Turistična ponudba je zelo razvita. Tako najti sobo ni težava, cene sprejemljive. Kampiranje možno v dveh kampih, ki sta zelo sodobna in udobna. Priporočam http://www.amlacherhof.at/. Sicer pa je najlažje v turistični pisarni naročiti prospekt s katalogom namestitev in izbrati primerno. Ali pa poslati poizvedbo po mailu. Info: http://www.lienz-tourismus.at/

Spletne povezave:

www.lienzer-bergbahnen.at/
www.osttirol.com/ www.osttirol-online.at/news/
http://www.lienz-tourismus.at/
tiris.tirol.gv.at/web/index.cfm
www.wetter.at/wetter/oesterreich/tirol/lienz/

0 komentarjev:


Spletno gostovanje

Enaa nakupi

Picasa Foto Album

World Sun Map

14-dnevna napoved

Radarska slika padavin

Vinko surprise

Google oglasi